Ik kreeg van de mensen van Carrefour de opdracht om een feestmenu te maken met hun producten, voor 30 personen. Maar hoe begin je daar nu aan?

Mijn eerste reflex is om naar Pinterest te gaan. Ik heb daar al wel een ‘board’ staan met feestrecepten, dus da’s een mooie om vanuit te vertrekken. Uiteraard had het bezoek aan de Carrefourbeurs ook inspiratie gegeven. Verder struinde ik een aantal van mijn favoriete receptenwebsites af. Ik maakte een nieuw ‘geheim board’ aan, en deelde dat met de meisjes van Mi’dinettes en Walkie Talkie. Ondertussen, nu het event gepasseerd is, heb ik dat board trouwens van geheim naar publiek gezet. We zetten er al onze ideetjes op, en al snel waren enkele ‘lijnen’ zichtbaar:

  • Kies een kleurpallet, zowel voor je decoratie, als voor je eten: wij gingen voor feestelijk goud-zwart-wit en rood

11906e53e118036b90b2a13dae0109e4 5bd6d4eebbe73a0d72cf526374c26598 4c614a4e5013c89f663ed9c85d23e502

  • Klassiekers die je een twist geeft
  • Sharing: een etentje met vrienden en/of familie is iets anders dan uit eten gaan: al het eten wordt dus niet op bordjes gepresenteerd, maar op plateau’s op het midden van de tafel (of een buffetje), zodat iedereen zijn eigen porties kan uitscheppen. Is ook veel gezelliger zo.

8ec98efa92f9c9f9663f5da4a30ada44 9f855f25b30148448ade7f4b3013629f

  • Als gastheer/vrouw wil je ook van je avond kunnen genieten, en niet heel de tijd in de keuken moeten staan, en ook niet zot veel voorbereidingswerk hebben. Daarbij kunnen de producten van Carrefour natuurlijk helpen. Je kan veel eer en complimentjes scoren met dingen die je zelfgemaakt hebt ‘from scratch’, en dat moet je zeker doen, en er aandacht op vestigen! En verder gebruik je een aantal mooie producten die al voor jou voorbereid werden. Laat kreeft bijvoorbeeld op voorhand in de winkel voorkoken en opensnijden. Koop verse kroketjes. Laat een mooie kaasschotel samenstellen, maar zorg zelf voor een originele afwerking.

24bd3cd0462556df49d892f1591c3107

  • Probeer fun en verrassingsmomenten in het feestmaal te brengen. Serveer bijvoorbeeld het dessert in het midden van de tafel, en geef iedereen gewoon een lepel (spaart ook afwas achteraf uit!), maak een foto-wall en zorg voor gadgets, steek een verrassing in de decoratie… Gourmet, fondue, raclette zijn zo van die typische klassiekers, maar geef ze een leuke persoonlijke twist…

f11626143306d48535fc6bb3b36677dc

715e306f4baf71d6291e93d817dac670

Met deze ideetjes gingen we aan de slag. Iedereen haalde er een eigen voorkeur uit, en koos recepten op basis daarvan. Na veel heen-en-weer mailtjes, skype-telefoontjes, ontmoetingen en zelfs een heuse recepten-testdag, kwamen we tot dit finale menu:

Menu #CarrefourNYE

Hapjes bij het binnenkomen
Bloementaartjes met peer en eekhoorntjesbrood
Cappuccino van aardpeer en geitenkaasmousse
Vlierbloesem-rode vruchtenpunch
Champagnecocktail met passievrucht

Zeevruchtenbuffet, not so classic
Caesarsalad met kreeft en avocado van de duivel
Tomaat-garnaalkroketjes
Thaïse krabkoekjes
Gravad lax met rode biet
Carpaccio van zwaardvis met braambes en roze peper

Feesttafel
Lamskroon met muntpesto
Wilde champignonroomsaus
Hertenkalffilet
Hassleback-patatjes
Gepofte bietjes met komijncrumble
Salade van venkel en wortel
Geroosterde groenten
Flan van asperge
Gearomatiseerde boter

Dessert
Kaasschotel Carrefour-selectie en gegrilde camembert
Pavlova-verrassing

Die recepten-testdag was trouwens ook goud waard, daar hebben we echt enorm veel uit opgestoken, en hier en daar nog enkele waardevolle aanpassingen kunnen doen. Bovendien was het ook gewoon erg gezellig, en een mens moet tenslotte toch elke dag eten, dus het is zeker geen verloren moeite, en je hoeft niets weg te gooien! Het geeft ook een goed idee wat je op voorhand kan maken.

12107460_471464556369556_1339257600_n 12081294_757188057726157_446308181_n
Foto’s: Instagram Mi_dinettes

Dus, hierbij een stappenplan om je ideale feestmenu samen te stellen:

  1. Laat je inspireren: doorblader kookboeken, schuim je favoriete kookwebsites af en doorblader magazines. Sla alles op op een Pinterest board (maak het een geheim board, om de verrassing voor je gasten groter te houden).
  2. Ga naar de supermarkt (Carrefour he, zij hebben dit alles mogelijk gemaakt ;-)) en kijk wat zij allemaal te bieden hebben.
  3. Kies een rode draad. Zoek een verband tussen je ideetjes, en laat je daardoor leiden. Durf te schrapppen. Durf ideetjes van anderen te ‘pikken’ en geef er een eigen twist aan (steal with pride!).
  4. Maak een lijst van wat je allemaal wil klaarmaken, en breng er orde in. Schrap (je maakt altijd te veel) en zet er ook zeker enkele van je gevierde klassiekers in. Durf short-cuts te nemen.
  5. Maak je gastenlijst. Zijn er mensen met specifieke dieetwensen of allergieën? Pas je menu daaraan aan.
  6. Las een testmoment in. Je kan er een gezellig avondje van maken in kleine kring, of verspreid de verschillende gerechten over verschillende dagen. Eten moet je toch!
  7. Verzamel al je recepten. Maak een word-documentje met alle recepten, in de volgorde dat je ze wil serveren.
  8. Maak een mise-en-place lijst. Breek je recepten op in verschillende handelingen, en kijk wat je allemaal tevoren kan doen. Verdeel in verschillende momenten: enkele dagen op voorhand, de dag zelf, net voor de gasten komen, tijdens het feest. Je mag er echt banale dingen opzetten, zoals ‘haal … uit de diepvries’, helpt echt supergoed! In je lijst kan je ook momenten inlassen om te decoreren, jezelf klaar te maken… En telkens er een ‘jobke’ is gedaan, kan je het schrappen. Zeer vervullend en overzichtelijk!
  9. Maak je boodschappenlijst. Als je echt veel nodig hebt, durf ik de ingrediëntenlijst al eens op te delen in de verschillende ‘rayons’ in de supermarkt: groenten & fruit, vlees, vis, drank, enz…, echt handig, en je kan weer gaan schrappen!
  10. Koken en genieten! Met bovenstaande voorbereidingen zou alles van een leien dakje moeten lopen, en hoef je dus helemaal niet te stressen. Durf last-minute aanpassingen doen, en vergeet vooral zelf niet te genieten! En laat de afwas door iemand anders doen…
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

6 Comments

  1. Top gedaan! Nog steeds aan het nagenieten! Leuke ideeën opgedaan voor feestjes allerlei. Dat dessert met pavlova op een houten bord vond ik echt wooow! Kan ik het receptje van die met fruit bemachtigen??? 😀

    • Jeuj, zo leuk :-). Dat recept komt eraan hoor, zodra de foto’s binnen zijn, zet ik het online. Als je het echt héél dringend nodig hebt, kan ik het je doormailen! x

      • Superdringend is het niet. Komende weekends zitten gevuld met uit eten gaan, maar van zodra het weekend stil is wil ik nog eens koken voor vrienden en dat dessert zeker proberen! 🙂

    • Anniek, je doet me blozen! Maar merci, zolang we mekaar kunnen blijven inspireren hé 😉

  2. Pingback: De eindejaarsvraagjes aan Caroline | Cuberdon & Macaron

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.