De lente luikt in bloemkopjes met een broek vol goesting om open te spatten, wulpse wielewalen en bij foodies die spontaan water in de mond krijgen bij vallen van het woord ‘primeurs’. Met zekerheid mag je mijn lentekriebels bij die laatste rekenen.

Verrassend nieuws dat ook het seizoen van de pompelmoezen in Florida begonnen is, en dat wij hier daar mee de vruchten van kunnen plukken. Florida pompelmoezen zijn zoeter en minder bitter dan hun Europese varianten en daarom wat mij betreft de overzet zeker waard!

Aanleiding genoeg om een bont allegaartje van bloggers te verzamelen in de hippe Gentse Wasbar en te laten pompelproeven, zowel voor de dorst als voor de honger.

Voor het drank-gedeelte werd er beroep gedaan op ‘Bartenders on the road’ voor een workshop -en brrr ik vind dat echt een dom woord, onuitspreekbaar in het Vlaams en het slaat op niks- smoothie maken. Het vreemde woord even ter zijde -een warme oproep trouwens om daar een mooi Vlaams equivalent voor te zoeken- werd ons getoond hoe we lekkere sapjes kunnen maken op basis van pompelmoessap. In een echte *nieuw woord hier* hoort trouwens fruit en ijs dat je samen blendt. Ontdekking van de avond is dat je er perfect gember en/of citroengras, twee van mijn favoriete ingrediënten, kan bij blenden. Ik had gedacht dat dat dan draderig zou worden, maar helemaal niet dus!

We moesten eerst een beetje gedwee de voorgestelde sapjes namaken, best lekker hoor, maar eens dat we onze creativiteit de vrije loop mochten laten blenden, kwamen @saravdv en ik op de proppen met dit toppertje:

  • 200 ml pompelmoessap
  • 1/4 banaan
  • enkele takjes munt
  • 1/2 stengel citroengras
  • 1 cl ahornsiroop
  • 5 cl limoensap
  • 1/4 papaya
  • crushed ice

Na de workshop werden er hapjes met pompelmoes aangedragen. Allemaal, vaak ook in hun eenvoud, erg lekker! Mijn favoriet, wegens ook Dagen Zonder Vlees-proof, was een eenvoudige salade van pompelmoes en flinterdunne gemarineerde venkel en pijnboompitjes, waarvan we ook het recept hebben meegekregen:

Orlando salade (voor 4)

  • 3 Florida pompelmoezen
  • 2 venkels
  • 50 gr pijnboompitten
  • 1 teentje look, fijngesneden
  • 1 el azijn
  • 1 el honing
  • 1 el olijfolie
  • zout

Pel 2 pompelmoezen ‘à vif’ en snij de partjes er tussenuit. Pers het sap van de derde pompelmoes. Snij de venkels in fijne schijfjes met een mandoline. Meng het pompelmoessap met de azijn, honing, olijfolie en wat zout voor de dressing. Rooster de pijnboompitjes in een pan met anti-aanbaklaag. Schik alles mooi op bordjes, overgiet met de vinaigrette en werk af met pijnboompitjes en pluksels van de venkel.

Voilà, de Florida pompelmoezen hebben voor mij officieel het primeur-seizoen ingeluid.

En nu nog een goed vervangwoord vinden voor smoothies … Iemand suggesties? En misschien ook gelijk voor ‘blender’ en afgeleide werkwoord.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.