Culinair Brussel is nog relatief onbekend terrein voor mij. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Wat fijn toch dat er daar weer een lekkere uitnodiging in mijn mailbox zat om ‘La Table de Mus’ te komen ontdekken. Mus is sommelier van opleiding, maar vooral de ideale gastheer. Ik denk dat dát aangeboren is. Hij heeft sinds 2015 zijn eigen zaak in het hartje van Brussel aan het Oud Korenhuis, een gezellig pleintje op nog geen 5 minuten wandelen van het centraal station. Deze fervente treinreizigster is alvast enthousiast!

Ik word hartelijk ontvangen door Mus. Ik had al enkele woordjes van mijn verstoft Frans bovengehaald, maar Mus staat mij meteen te woord in vlot Nederlands. Oef! Niet dat ik vies ben van een mondje Frans, maar de uitleg van de gerechten is toch altijd duidelijker in je moedertaal. Bij een glaasje champagne en een wachtbordje met gezouten amandelen en zalig dikke olijven neem ik La Table De Mus in mij op. Over de lengte van de zijkant van de zaak de open keuken, afgescheiden met een grote glazen wand, een tiental tafels in het eerste deel in zwarte witte tinten en dan op een verhoogje nog een stuk zaal met uitbundigere kleuren. Sfeervol en verrassend op verschillende niveau’s! Ondertussen waait mijn tafelgezelschap, Anniek van Tafelklap, ook binnen. Let’s get started!

Foto Lucnix
Foto Lucnix

De hapjes zijn licht en allen vegetarisch: een panna cotta met mozzarella en tuinkruiden, een koud komkommersoepje met gefrituurde ui en een radijsje met plattekaas dip met kruiden. We zijn er nog niet van omver geblazen, maar gelukkig komen er nog 4 gangen die dat misschien wel kunnen.

En ja hoor, we zijn alvast heel blij met een op-en-top zomers eerste gerecht: verschillende tomaten, sorbet van basilicum en citroen, gamba geïnfuseerd met mirin en sojasaus en citroenolie. Fris en vol van smaak, net als de wijn: Le Clos des Messieurs van Claude Lafond.

En we zijn even enthousiast, misschien zelfs nog meer, over het volgende gerecht. Zeker als Mus ook nog eens een potje kaviaar bovenhaalt: roze zeebaars, velouté van bloemkool, cake en crème van broccoli en een toefje kaviaar. Toegegeven, ik ben niet zo’n ‘kolenlover’, maar dit gerecht kan me echt verrassen. Het lijkt wel of de smaken zich meer en meer naar mijn palet zetten (kan je dat zo zeggen?) en ik vind het jammer als het bordje leeggelepeld is… Daarbij een mooie fruitige Italiaanse witte wijn die genoeg weerwoord biedt tegen de kolen: Collezione Villa Harmonia, een blend van chardonnay en trebbiano.

Ondertussen hebben we met het hoofdgerecht afscheid genomen van de mooie zomer en krijgen we een mooi stukje borst van Mechelse koekoek, traaggegaard buikspek en een heerlijke mosterdsaus met ballekes van de Mechelse koekoek (wat een leuk detail!), zilveruitjes, champignons en gekonfijte aardappel en jawel, Mus raspt er met verve enkele flinters (zomer)truffel over. Het doet me zowaar al verlangen naar het vallen van de bladeren! En ik ben echt minstens even enthousiast over de wijnen. Ditmaal een sappige syrah-viognier genaamd Pennautier uit de Pays d’Oc met lekker veel rood fruit.

Het dessert – dat als ‘een verrassing’ wordt aangekondigd aan het begin van de avond – maakt minder indruk op ons als doorwinterde ‘toertjesmadammen’: een rond chocoladekoekje gevuld met aardbeien met zwarte peper en slagroom. Dan ben ik meer fan van de lekkere, niet te zoete dessertwijn: Le Saint Georges uit Vouvray. En we krijgen nóg twee kleine extra dessertjes aangeboden: een bonbon met mango en passievrucht en een werkelijk zalige granité van meloen en mousse van honing. Ik vermoed dat Mus ook een zoetebekje is, want ook de gebakjes bij de koffie zijn overheerlijk! Het potje met kersensnoepjes is leuk, maar steekt eigenlijk wel af in zijn industrialiteit tegen al dat lekker huisgemaakt gebak.

La Table de Mus is wat mij betreft een echte aanrader in onze hoofdstad. Gemoedelijk maar altijd lekker, een losse stijl maar toch met de nodige verfijning, respect voor het product, al is er ruimte voor een culinaire uitspatting hier en daar. Tel daar nog een crème van een gastheer bij, en je weet dat je goed zit!

La Table de Mus
Korenhuis 31
Brussel

Bedankt aan La Table de Mus en Azerty voor deze uitnodiging!

Foto Lucnix
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

2 Comments

  1. Maria De Grande Reply

    Lijkt mij wel een leuk adresje om eens een dagje te brusselen

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.