Love & Lemons is een Amerikaanse, voornamelijk vegetarische blog. Ik kende hem nog niet, tot ik het mooie Love & Lemons kookboek toegestuurd kreeg. Een uitgebreidere bespreking van het boek volgt, maar dit recept is alvast een toppertje uit het boek. Het lijkt wat op melanzane parmigiana, maar stiekem vind ik het nóg lekkerder!

Zoals dat vaak gaat met vegetarische kookboeken, is dat alle zuivel vervangen wordt door plantaardig, en er worden nog wat meer zweverigere ingrediënten gebruikt. Ik sta daar wel voor open (tot een zeker niveau), maar soms wil je gewoon een snel en eenvoudig gerecht klaarmaken, en dan kan je veelal de hippie ingrediënten weglaten of vervangen. Zoals hier moet je 3 eetlepels edelgistvlokken, wat dat ook moge zijn, toevoegen aan de panko. Niet gedaan, en het was desalniettemin kei lekker!

Ook hennepzaad gaat bij het originele recept. Ik heb dat nu toevallig in huis, ik heb ooit eens van Delhaize een superfoodspakketje toegestuurd gekregen, maar dat kan je hoogstwaarschijnlijk evengoed weglaten. De aubergines worden ook gedoopt in een mengsel van (amandel)melk en maïzena. Welke meerwaarde maïzena biedt hier, heb ik geen benul van, maar ik heb het maar gedaan… Fin, genoeg gezeverd, let’s cook!

Oh ja, nog 1 ding, in het recept staat dat dit voor 4 personen zou zijn. Wij hebben met twee ons buikje rond gegeten, met een restje om mee te nemen naar het werk, maar ik denk dat het niet aangenaam aan tafel zou zijn met 4…

Wat heb je nodig?
Voor 2 normale mensen of 4 kabouters

  • 2 aubergines
  • 125 ml (amandel)melk
  • 2 kl maïzena
  • olijfolie
  • balsamico
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 50 g geraspte parmezaan of pecorino
  • een snufje chilivlokken
  • peper en zout

Voor het paneermeel

  • 90 g hennepzaad
  • 3 el edelgistvlokken (whatever)
  • 3 el zonnebloempitten
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 40 g panko
  • 1 kl oregano
  • 1/2 kl chilivlokken
  • peper en zout

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de aubergine in plakken van 1/2 cm. Leg ze op keukenpapier en bestrooi royaal met zout, zo wordt het overtollige vocht eruit getrokken. Dep af en toe droog.

Meng alle ingrediënten voor het paneermeel. Doe in een ondiepe schaal. Meng de melk met de maïzena en doe ook in een ondiepe schaal.

Besprenkel een ovenschaal met olijfolie. Doe de tomatenblokjes erin en besprenkel met balsamico en kruid met peper en zout. Verspreid gelijkmatig om de bodem van de ovenschaal te bedekken.

Dep de plakjes aubergine goed droog en haal dan door de amandelmelk, laat even uitlekken, en dan door het paneermeel. Leg de plakken enigszins overlappend op de tomatenblokjes. Bestrooi met de geraspte kaas en besprenkel met wat olijfolie en wat chilivlokken. Zet afgedekt met aluminiumfolie 15 minuten in de oven. Haal de folie eraf en laat nog 15-18 minuten verdergaren.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.