De Belg, die is niet alleen met een baksteen, maar ook met een barbecue in zijn maag geboren. Of zo lijkt het toch als je in deze (thank god!) zonnige periode je buiten durft te begeven. De heerlijke walmen van Provençaalse kruiden en geroosterd vlees slaan je om de oren!

Dat soort geur dat spontaan de speekselklieren op gang brengt, en plaats in je maag. Maar die maag van mij, die keert vaak spontaan om bij het aanschouwen van de begeleidende groentjes en sausjes: giga-bladeren waterige sla, droge geraspte worteltjes, en “we doen eens zot” tomaten met een gesnipperd uitje bij. Met rauwkost, daar is natuurlijk niets mis mee, maar komaan, een mooi stukje vlees of vis verdient toch beter?!

Je hoort me misschien al afkomen… Ik kreeg van Delhaize een gans pakket met nieuwigheden uit hun “zomerassortiment” waar ik creatief mee aan de slag mocht. Happy BBQ times!

Tijdens de “productie” was het helaas nog niet zo’n goed weer, dus brachten we de zon maar in huis, zoals je op de foto’s zal kunnen zien.

Op het menu:

  • Asperge-tapenade: terwijl de kolekes vakkundig werden verhit, serveerde ik asperge-tapenade van Sud ‘n Sol met stukjes Toscaans brood erbij. Lekker, ik had het zelf ook wel gekund, maar ‘t is wel makkelijk zo natuurlijk. De aandacht moet naar de kolen en de slaatjes gaan, en zo geschiedde!
  • Kroonbrood: Ik kreeg mijn pakketje al ergens door de week, dus wel een beetje lastig met het brood, omdat we pas in het weekend zouden barbecueën… Invriezen dan maar! En dat werkte wonderwel. Vlak voor het serveren het brood nog even in de oven, en het was perfect. Zacht vanbinnen (beetje sandwich-achtig maar minder zoet) en mooi krokant vanbuiten. Met groene en zwarte Kalamata-olijven, zongedroogde tomaat en feta. Bijna een slaatje op zich, dat brood, maar dus echt wel de moeite!
  • Inca-pepertjes & halloumi met munt: Echt iets heel speciaals, die incapepertjes. Ze hebben de vorm van een klein vlammetje, en doen van smaak denken aan een mengeling tussen gegrilde paprika en chilipeper. Ideaal om slaatjes mee op te leuken dus! En halloumi leent zich natuurlijk ook perfect voor een barbecue: het is zowat de enige kaas die je kan grillen.
  • Cactus-chutney: Je had het al door: dit was een beetje een barbecue van de speciallekes. Cactusvijg, dat is hier niet gemakkelijk te krijgen, dus wilde ik deze maar al te graag proberen. Het voordeel van chutneys is, dat je ze ook als ‘lak’ kan gebruiken: je smeert vlak voor het serveren nog wat van op het desbetreffende vlezeke of viske, en laat nog kort meegrillen, en zo krijg je een mooi gekaramelliseerd krokant laagje. En het gaat bovendien ook erg goed samen met… chutney als sausje ;-).
  • Saté van eend: En lag daar eigenlijk ook nog iets van vlees op die grill? Uiteraard! Onder andere deze saté’s van eend, die vooraf gemarineerd zijn met sinaasappel en tijm. Ik serveerde er een zelfgemaakte mangosalsa bij, want mango en eend, die zien mekaar graag. Niet iedereen was even enthousiast aan tafel over deze, dus eerder voor de echte eendenliefhebbers!
  • Ijs van buffelmelk: mozzarella met buffelmelk is veel lekkerder dan die met ‘gewone’ koemelk, dus waarom ijs ook niet? Awel ja, wat een verrassing! Het ijs wordt gemaakt van melk van buffels die in Limburg grazen aan de rand van de Maas. Resultaat is lekker romig ijs dat minder zoet is, ideaal! Ik serveerde het met chocoladesaus, maar ga zeker ook nog eens experimenteren met aardbeien, balsamico en basilicum. Dessert caprese zeg maar! Voilà, tot zover mijn Delhaize-BBQ-escapades. Hopelijk zal het u ook zo smaken als dat het mij gesmaakt heeft! En ik duim mee voor nog bakken zon!
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.