GM - 1

Gault&Millau gids 2016

De nieuwe Gault&Millau gids 2016 werd vandaag voorgesteld in het Sheraton-hotel op de luchthaven van Zaventem. Ik ben wel fan van de gids, meer misschien dan van onze bandenvriend, omdat het minder elitair is, iets progressiever, en ik kan me ook meer vinden in de quoteringen.

Gault&Millau kent zijn favoriete restaurants een quotering tussen 12 en 20/20 toe, en daarnaast bekronen ze nog enkele laureaten in verschillende categorieën. De belangrijkste is Chef van het Jaar, en de eer is dit jaar aan Sang-Hoon Degeimbre van L’air Du Temps in Liernu. Een adres dat al jarenlang heel hoog op mijn verlanglijstje staat, en ja, dus nog dringender tijd om er werk van te maken!

sang-hoon
Foto: Willem Asaert

Dit zijn de andere laureaten:

  • Jonge Topchefs van het Jaar: Cedric Delsaut (Bienvenu chez nous-Namen), Marcello Ballardin (OAK-Gent) en Maxime Colin (La Villa Lorraine-Brussel)
  • Een derde koksmuts met 17/20: La Source in Lanaken, La Paix in Brussel en Bistro Margaux in Sint-Martens-Bodegem. Villa in the Sky in Brussel is nieuwkomer met ook 17/20
  • Gastheer van het jaar: Thomas Schmidt (niét die van Foute Vrienden) van Brasserie Boulevard
  • Brasserie van het jaar: Silo’s in Boortmeerbeek
  • Beste Gastro-Bistro: Ogst in Hasselt
  • Mooiste terras: Vivendum in Dilsen-Stokkem
  • Beste wijnkaart: Roosenberg in Waasmunster
  • Sommelier van het jaar: Matthieu Vanneste van Hof van Cleve in Kruishoutem.
  • Beste dessert van het jaar: Schone van Boskoop, en dat doet me enorm plezier, na het jammerlijke verlies van de ster, helemaal onterecht!
  • Aziaat van het jaar: L’esprit Bouddha in Gosselies
  • Italiaan van het jaar: Lucana in Wanze
  • Beste prijs/kwaliteit: Visbistro Mojo in Antwerpen, Wine Bar des Marolles in Brussel en La Garrigue in Wallonië.
  • Drie ontdekkingen van het jaar: Bistro Racine (Braine-le-Château), La Femme du Sommelier (Brussel) en Brasa (Knokke-Heist)

Schermafbeelding 2015-11-09 om 12.58.02

Daarnaast staan er maar liefst 120 nieuwe adressen in de gids, waaronder ook enkele van mijn favoriete adresjes Divin By Sepi en Bar Chine in Antwerpen, en ook de jonge San Pellegrino chef die bij mij thuis kwam koken, Jo Grootaers van Altermezzo in Tongeren, die steeg van 14 naar 15/20, proficiat!

Na de voorstelling was er ook nog een lunch, bereid door de jonge Topchefs. De hapjes kon ik niet allemaal meepikken, wegens verwoed aan het schrijven aan dit artikel, dat gaat nog altijd voor he, ah ja!

GM - 2

Hapje: mais, Parmaham & wilde rijst door Marcelo Ballardin van Oak in Gent
Voorgerecht: Txogitxu rundstartaar met rode biet structuren en aioli, ook van Marcelo Ballardin (ook deze moest ik aan mij laten voorbij gaan, want ik mag geen rundstartaar eten voor het moment, jammer!)
Hoofdgerecht: Zonnevis L’ile d’Yeu gekonfijt in avocado olie, scheermesjes uit de Keltische zee, guacamole met piment d’Espelette en nori door Maxime Colin van La Villa Lorraine in Brussel
Dessert: Foie gras, granny smith, hazelnoten en chocolade door Cédric Delsaut, Restaurant Bienvenue chez vous in Namen.

Gerelateerde Artikels:

Zwinregio is de lekkerste ter wereld
Fong Mei

Plaats een reactie