Frisdrank challenge: kip met gemberbier ‘glaze’

Kim van Cookanista (i.s.m. http://www.fieb-viwf.be/) die er zit niet verlegen om ons foodbloggers uit te dagen. Een gerecht maken met frisdrank? Het klonk niet zo voor de hand liggend, laat staan iets dat ik al ooit gedaan heb. Een colasaus is ondertussen al vrij ingeburgerd, mede dankzij de passage van Ivan Heylen in Masterchef (iets dat hij de wilde boerendochter voorschotelde?), maar voor de rest, buiten mijn verstokte cola light-verslaving ben ik ook niet zo’n frisdrankdrinker, en bijgevolg al helemaal geen frisdrankkoker. 

Maar dat was buiten dat ene Britse drankje gerekend dat hier nog helemaal niet ingeburgerd is: Ginger Beer. Vurig pittig, verfrissend en niet voor ‘beginners’. Helaas hier bijna niet te verkrijgen, maar gelukkig zijn er ondertussen enkele webshop waar je de gembernectar kan bestellen.

Ook in Amerika zijn ze bekender met gemberbier, en vond ik daar al surfend mijn inspiratie voor kip met gemberbier. Ik gooide er nog enkele heerlijke groenten bij en een speciaal soort pasta, en het resultaat was een bangelijke schotel met crispy-spicy gemberkip, goedgekeurd door de disgenoten. Het schone weer liet toe om de BBQ aan te steken, zodat de kip ook nog eens een heerlijke rokerige smaak kreeg, mooi meegenomen natuurlijk, maar in de grillpan lukt dit ook wel!

Kip met gemberbier ‘glaze’

Voor 4 personen

  • 8 ontbeende kippendijen
  • 1 bussel wilde asperges
  • enkele groene asperge-kopjes (was een te verwerken restje)
  • 1 bakje kerstomaten aan de steel
  • 250 gr ‘fregula sarda’ (een pastasoort uit Sardinië, bestaande uit kleine bolletjes, doet een beetje aan handgerolde couscous denken)
  • 1 potje ‘inca pepertje’ (Taste of Inspiration van Delhaize, te vinden bij de verse olijven, nog zo’n nieuwe ontdekking!)

Voor de marinade

  • 2 el gemberpoeder
  • peper en zout
  • 1 duim gember
  • 4 flesjes spicy ginger beer (5 dl), bijv. Fentimans
  • 1/2 chilipeper
  • olijfolie
  • 1 th lepel mosterd
  • 1/2 th lepel Worcherster sauce
  • 200 ml tomatenblokjes in blik (1/2 blik dus)
  • 1 ajuin, fijngesneden
  • 1 el bruine suiker
  • een zakje Earl Grey thee

Bestrijk de kip met het gemberpoeder, peper en zout en ‘masseer in’ met wat olijfolie. Laat marineren in de koelkast.

Breng het gemberbier aan de kook met enkele schijfjes gember in, en laat tot 1/3 reduceren. Hang dan het zakje thee 5 minuten erin. Voeg dan de fijngesneden ajuin, chilipeper, mosterd, Worchester, tomatenblokjes en suiker toe. Laat opnieuw goed inkoken op een zacht vuurtje. Breng op smaak met peper en zout. Vis de stukjes gember er terug uit. Pureer de saus, ze mag nog een beetje ‘chunky’ blijven.

Kook de asperges beetgaar. Hussel de kerstomaatjes in olijfolie. Kook de pasta gaar. Steek de barbecue aan.

Gril de kip en de kerstomaatjes op de BBQ. Als de kip een kleurtje begint te krijgen, bestrijk je de kip met de saus. Draai om en bestrijk opnieuw. Laat mooi korsten en karamelliseren.

Meng de pasta met de Inca-pepertjes. Glaceer de asperges nog even in wat olijfolie in de pan. Serveer met de kip en de saus. Fingerlickin’ good!

image

Plaats een reactie