feestmenu

Feestmenu bij de avocado’s

En, wat heeft u de voorbije maanden zoal gedaan? Ik denk dat ik vanaf september al tussen de kerstballen zat. Voor mijn werkgever 15gram.be begonnen we toen al na te denken over hoe we de mensen kunnen helpen met hun feestmenu. Het werd een gratis te downloaden boekje, met allerlei verschillende thema’s, telkens 3 recepten per thema. Zo kan je een soort mix & match doen om je ganse menu samen te stellen. We hebben er met het hele team hard aan gewerkt en het resultaat mag er best zijn. 

Toen ik de vraag kreeg van Weekend Knack wat mijn ideale feestmenu is, dan moest ik ook niet lang nadenken. Het boekje staat namelijk vol stokpaardjes van mezelf! Dus voila, hierbij mijn selectie!

Hapjes 

Bladerdeegrolletjes met chorizo, rucolapesto en ricotta: ze zien er zo mooi uit, deze schattige pinweels, en het is ook nog eens een topcombinatie. Niet supergezond en best al wel vullend, maar maak er dan max. twee per persoon.

7383_bladerdeegrolletjes-met-chorizo-rucolapesto-en-ricotta_1479122713-1920x1280

Bangkokamole: een originele variatie op guacamole, met avocado’s uiteraard, maar dan in een Thaise versie met gember, koriander, Thaise basilicum en een chilipepertje. Te eten met van die Thaicrackers.

6603_bangkokamole_1461168124-1920x1280

Een veelgemaakte fout, ook bij mezelf, om te veel hapjes te maken. Vandaar dat een klein soepje voor een mooie overgang kan zorgen. Schoon om te serveren in een glaasje, en het ‘verheft’ een simpel soepje meteen tot een hoger niveau. Vergeet geen crunchy topping! Bijvoorbeeld bloemkoolcrème met spekblokjes.

1840_glaasje-met-bloemkoolcrme-en-spekblokjes_1479118744-1920x1280

Bij het aperitief mag natuurlijk ook een glaasje niet ontbreken. En dat mag champagne zijn. Ik ben nogal fan van the real stuff, maar vind het ook wel leuk als er wat extra moeite in het drankje wordt gestoken, op voorwaarde dat het allemaal niet te zoet is.

Een mojito fizz, met schuimwijn (dat hoeft echt geen champagne te zijn) in plaats van spuitwater vind ik alvast geniaal.

7370_mojito-fizz_1479122733-1920x1280

Voorgerecht

Zoals gezegd, ik durf wel eens wat te veel hapjes serveren, gevaarlijk dat de maag dan al wat te gevuld geraakt. Vis en schaaldieren zijn lekker licht verteerbaar, en bij het voorgerecht laat je koolhydraten dan ook best achterwege. En toch vind ik het dan nog heel moeilijk kiezen tussen Sint-jakobsvruchten met knolselderpuree en crunch van prosciutto of gegrilde tong met garnalenbisque en zeekraal.

7379_sintjakobsvruchten-met-knolselderpuree-en-crunch-van-prosciutto_1479118752-1920x1280 7380_gegrilde-tong-met-garnalenbisque-en-zeekraal_1479118986-1920x1280

Hoofdgerecht

Waar je bij het voorgerecht moeite doet om je borden mooi te dresseren, vind ik dat je bij het hoofdgerecht een mooi pronkstuk op tafel moet zetten: een stevig stuk vlees waar je dan plakjes van afsnijdt en verdeelt, bijvoorbeeld een indrukwekkende Italiaanse porchetta van buikspek. Daarbij komen dan enkele mooie groenteschotels om te delen, je kan er eveneens vegetariërs heel blij mee maken. Bijvoorbeeld deze prachtige gepofte bietjes met geitenkaas en komijncrumble en geroosterde groenten met ahornsiroop, chili en feta. Tenslotte hoort er ook nog iets van patatjes bij, en dan kies ik resoluut voor hasselback potatoes.

7386_italiaanse-porchetta-van-buikspek_1479122741-1920x1280 7389_gepofte-bietjes-met-geitenkaas-en-komijncrumble_1479126606-1920x1280 7388_geroosterde-groenten-met-ahornsiroop-chili-en-feta_1479126603-1920x1280 7391_hasselback-aardappeltjes_1479127927-1920x1280

Dessert

Hier weer een geval van Sophie’s choice! Ik ben er nog niet uit of het een verrassende Japanse tiramisu met matchapoeder, een superindrukwekkende chocolade moelleux met gezouten karamel of een originele pavlova kerstkrans wordt.

7392_tiramisu-met-matcha-groene-thee_1479128885-1920x1280 7393_chocolade-moelleux-met-gezouten-karamel_1479129067-1920x1280 7394_kerstpavlova_1479129426-1920x1280

Allé, ’t gaat smaken ten huize avocado! Hopelijk inspireert het. Check zeker ook de 15gram kerstspecial. Have a tasty christmas en een oversmakelijk new year!

Copyright alle foto’s 15gram.be!

Gerelateerde Artikels:

Sausiaal met Belfond
10 weetjes over oesters
Het nieuwjaarshammetje

2 Reacties

  1. 15gram for the win!
    Die foto’s zijn om ter mooist: wauw!
    Ik ga zeker de komende tijd aan de slag met jullie recepten 🙂

    • Caroline Dhont

      Thx Bart, altijd fijn om te horen! En ik geef het door aan fotograaf/styliste 🙂

Plaats een reactie