Een zalig gerecht met kikkererwten dat géén hummus is!

Kikkererwten in blik heb ik altijd wel in de voorraadkast staan, om snel hummus te kunnen maken. De kikkererwten van Bonduelle worden blijkbaar in blik gestoomd, waardoor ze nog wat bite blijven hebben, en er niet al te veel vocht in het blik zit, handig!

En die knapperige erwten wilde ik nu voor een keer niet gebruiken om hummus te maken, maar ze echt tot hun recht laten komen. Daarom dat ik er twee ‘bereidingen’ mee maakte: opgebakken met chorizokruiden, en knapperig gebakken in de oven met kruiden om het gerecht af te toppen.

Wat is dat trouwens toch met die kikkererwten? Plots (of toch de laatste pakweg 10 jaar) zie je ze overal! Vegetarische kost zit zwaar in de lift (hoe gaat het trouwens met jullie Dagen Zonder Vlees, ideaal receptje hieronder!), en kikkererwten zijn uiteraard ideaal voor veggies: peulvrucht en supervoedzaam. Boordevol mineralen, anti-oxidanten, en goed voor hart en bloedvaten. Mooi meegenomen!

Maar of je nu extra hard op je gezondheid let, of gewoon houdt van lekkere vegetarische kost, met dit recept met kikkererwten in de heldenrol zit je altijd goed!

Zoete aardappel skins met chorizo-kikkererwten, feta en avocado

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nodig voor 2:

  • 1 blik Bonduelle kikkererwten
  • 2 zoete aardappelen
  • 1 avocado
  • ½ pakje feta
  • een handvol koriander
  • 2 lente-uitjes
  • olijfolie
  • gerookt paprikapoeder
  • 1/2 citroen
  • enkele kerstomaatjes
  • Kruiden voor de chorizo-dressing:
    • ½ th lepel komijnzaad
    • ½ th lepel venkelzaad
    • ½ th lepel korianderzaad
    • ½ th lepel karwijzaad
    • 6 zwarte peperbolletjes
    • 1 teentje look
    • ½ th lepel gerookt paprikapoeder
    • ½ th lepel rozemarijn (vers of gedroogd)
    • snuif cayennepeper
    • snuif fleur de sel

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Stoom de zoete aardappelen in hun schil een 5-tal minuten in de microgolf. Prik er dan gaatjes in, wikkel in zilverpapier, en leg 35 minuten in de oven.

Giet de Bonduelle Kikkererwten af, en laat ze uitlekken. Neem 1/3 de van de kikkererwten, en meng ze in een kommetje met een geut olijfolie en een snuif gerookt paprikapoeder. Bedek een bakplaat met een bakpapiertje, en doe de kikkererwten hierop. Laat 15 minuten meebakken in de oven van 200 graden.

Snij de avocado in blokjes (pers er de halve citroen boven uit), de kerstomaatjes in kwartjes, verkruimel de feta, en snij de lente-ui in ringetjes.

Doe het komijnzaad, venkelzaad, korianderzaad, karwijzaad en peperbolletjes in een pannetje, en laat even warm worden op het vuur, totdat je de kruiden ruikt. Doe in een vijzel, samen met de rozemarijn en stamp fijn. Doe in een kommetje, en knijp er een teentje look bij, en voeg ook nog het gerookt paprikapoeder, cayennepeper en zout toe. Meng dit onder de rest van de kikkererwten, en doe er 3 eetlepels olijfolie bij. Bak kort in een pan.

Snij de zoete aardappel open, en schep er de helft van het vruchtvlees uit (dit heb je nu niet nodig, maar kan je uiteraard later nog opeten, met kikkererwten gemixt tot een lekkere zoete aardappelhummus bijvoorbeeld!). Overstrooi met de chorizo-kikkererwten, feta, avocado, lente-ui, kerstomaatjes en de krokant gebakken kikkererwten. Werk af met blaadjes koriander, citroenrasp en olijfolie. Laat het smaken he!

Gerelateerde Artikels:

Spinazie-ricotta koekjes met tomatensalsa
Gepofte bietjes met geitenkaas en komijncrumble
Salade van wortel, venkel en komkommer

Plaats een reactie