Een Hygge lentebuffet

Onlangs kreeg ik de vraag om een kookworkshop ‘Hygge’ te geven. Voor wie het concept uit Denemarken niet kent: De Denen kennen lange en donkere winters en wentelen zich graag in warme dekentjes, veel kaarslicht en algemene gezelligheid.

Toen ik de vraag kreeg was het nog putje winter en had ik wel enkele Scandinavisch geïnspireerde potjes comfort food in gedachten. Maar de kookworkshop vond eigenlijk plaats eind april, en de lente was dus al volop aan het ontluiken… Hygge staat voor zoveel, maar ook voor vrijheid en doen wat je wilt, als het maar gezellig is, dus het concept liet zich goed aanpassen naar een ware lenteviering. Met frisse smaken, mooie kleurrijke gerechten, sprankelende drankjes en een tafel met veel groen.

Op het menu:

  • Een hapjesplank met kleurrijke rauwkost, scheutjes én fruit, enkele frisse dips, rolmops, zadencrackers, kwarteleitjes en eetbare bloemen
  • Een ‘ombre’ cocktail met rabarber, vlierbloesem en gin
  • Een ovenschotel met verse en gerookte zalm, véél dille, aardappelen en roomkaas met daarbij een frisse salade met mieriksworteldressing
  • Flavoured water en lekkere witte wijn
  • Schattige ‘Danish pastries’ in de vorm van een draaimolentje
  • Een naked cake met vlierbloesemslagroom, aquavit en versierd met fruit en bloemen

De cursisten maakten er prachtig werk van, zowel van de gerechten als van de tafeldecoratie. Daarvoor zorgde ik voor kaarsjes, eenvoudige witte servietten die dan samengebonden werden met een stukje touw en een mooi takje groen (rozemarijn, eucalyptus,…), een fleurig tafelkleedje, naamkaartjes…

Hieronder vind je de recepten. Mijn mama zag de foto’s passeren op social media en wilde voor haar verjaardag, die net een weekje later viel, ook graag een hygge-feestje. Dat was snel geregeld! En blijkbaar heb ik ook anderen al geïnspireerd, zo fijn!

 

Hygge hapjesplank

Een tapasplank, maar helemaal Scandi-style. Probeer er een mooi gebalanceerde plank van te maken, die enorm veel zin geeft om aan het aperitieven te gaan.  

Homemade zadencrackers

  • 200 g gemengde zaden
  • 50 g zonnebloempitten
  • 180 ml water
  • 1 kl zout

Meng de zaden met het water en het zout. Laat 30’ weken.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bedek een bakplaat met bakpapier en spreid de geweekte zaden hierover uit met een spatel. Leg er nog een vel bakpapier op en rol met een deegroller mooi plat tot je een gelijkmatige koek hebt van ongeveer 2 mm dik. Verwijder het bovenste bakpapier en zet 25’ in de oven.

Snij de crackers na het bakken in rechthoeken en laat afkoelen.

Cottage cheese dip met dille, citroen en pijnboompitten

  • 1 potje cottage cheese
  • 1 bosje dille
  • 1 citroen (biologisch)
  • 2 el pijnboompitten, geroosterd
  • 2 el goede olijfolie (extra vierge)
  • peper en zout

Was en rasp de schil van de citroen met een microplane rasp. Hak de dille fijn, maar hou enkele takjes apart.

Doe de cottage cheese in een kom en meng er de dille, de citroenzeste en de olijfolie door. Kruid met peper en zout en voeg naar smaak enkele druppels citroensap toe.

Serveer in een mooi kommetje en werk af met pijnboompitten, enkele druppels olijfolie en takjes dille.

Tip: Je kan de cottage cheese ook vervangen door feta. Verkruimel een blok feta en mix fijn met enkele eetlepels water en voeg de andere ingrediënten van de dip hierboven toe. Ook echt heel lekker!

Bietendip

  • 4 kleine voorgekookte bietjes
  • 50 g amandelpoeder
  • 125 g Griekse yoghurt
  • 1 el olijfolie
  • ½ el honing
  • ½ kl cayennepeper
  • 1 kl zout
  • geroosterde sesamzaadjes
  • 1 lente-uitje

Snij de rode bieten in stukjes en doe in een keukenrobot, samen met de Griekse yoghurt, het amandelpoeder, de olijfolie, de honing, de cayennepeper en zout. Mix tot een egale massa. Serveer in een kommetje en werk af met geroosterde sesamzaadjes en fijngesneden lente-ui.

Afwerking van de plank

  • 1 bussel radijsjes: kuis de radijsjes, maar laat nog een deel van het loof zitten. Halveer ze
  • 1 komkommer: trek lange slierten van een komkommer met een dunschiller en rol ze op tot rolletjes
  • 10-tal kwarteleitjes: kook de kwarteleitjes 3 minuten, pel en halveer ze
  • eetbare bloemetjes en/of scheutjes
  • 1 bokaaltje opgelegde haring (rolmops): snij de haringen in reepjes. Leg ze op het bord en schik er de uitjes uit de bokaal en roze peperbessen bij. Werk af met wat dille.

Breng alles samen op de plank(en) en serveer!

 

Rabarber-vlierbloesem gin cocktail

Rabarbersiroop

  • 500 g rabarber
  • 250 g suiker
  • rode kleurstof (optioneel)

Was en snij de rabarber in stukjes en doe ze in een kookpot. Zet onder met 500 ml water en breng aan de kook. Laat 1 uur pruttelen. Giet door een zeef en vang het vocht op. Breng opnieuw aan de kook en voeg de suiker toe. Laat inkoken tot een waterige siroop. Voeg eventueel enkele druppels rode kleurstof toe. Laat afkoelen.

Cocktail (per persoon)

  • ijsblokjes
  • 5 cl rabarbersiroop
  • 2 cl vlierbloesemsiroop
  • 5 cl spuitwater
  • 3 cl gin
  • 1 takje rozemarijn

Vul een glas met ijs en giet er de rabarbersiroop over. Meng de andere ingrediënten (behalve de rozemarijn) in een apart glas/karaf. Neem een koffielepel en giet de mix over de achterkant van de koffielepel, zo zal je verschillende laagjes verkrijgen. Werk af met een takje rozemarijn.

Voor een alcoholvrije versie laat je de gin weg.

 

Ovenschotel met gerookte zalm, dille en aardappelen

Echt Scandinavisch comfort food! Dit smaakt lekker in elk seizoen van het jaar. De combinatie van de aardappelen, roomkaas en twee verschillende soorten zalm en uiteraard dille is heerlijk. Lekker met een frisse salade met mieriksworteldressing erbij.

  • 900 g aardappelen, geschild en in schijfjes
  • 2 uien
  • boter
  • 350 g zalmfilet
  • ½ citroen (biologisch)
  • 250 g roomkaas
  • 250 g gerookte zalm
  • 1 bosje dille
  • 6 eieren
  • 450 ml melk
  • peper en zout

Voor de salade

  • 2 zakjes gemengde sla
  • 2 stronkjes witloof
  • 100 ml yoghurt
  • 100 ml mayonaise
  • 2 kl mierikswortelpasta
  • 1 bosje bieslook
  • peper en zout
  1. Kook de aardappelen 5 minuten in gezouten water en giet af.
  2. Verwarm de oven voor op 190°C.
  3. Snij de uien fijn en stoof ze aan in boter tot ze glazig worden.
  4. Rasp de zeste van de citroen en houd apart. Pers het sap uit boven de zalmfilet. Stoom de zalmfilet 6 minuten. Breek in hapklare stukjes.
  5. Snij de gerookte zalm in reepjes. Hak de dille fijn en meng er de citroenzeste door.
  6. Breek de eieren in een mengkom en klop los met de melk. Kruid met peper en zout.
  7. Boter 2 ovenschalen in en beleg met de plakjes aardappel. Verdeel er toefjes roomkaas over. Verdeel de 2 verschillende soorten zalm, de gestoofde uitjes en dille over. Giet er tenslotte de eiermengeling over. Zet 40 minuten in de oven.
  8. Maak ondertussen de salade. Maak de blaadjes van het witloof los en snij in lange reepjes. Meng met de gemengde sla. Meng voor de dressing de yoghurt, mayonaise, mierikswortelpasta, fijngesneden bieslook en peper en zout. Voeg water toe voor een lopende, romige dressing. Doe in een kannetje en serveer bij de sla.

 

Flavoured water

  • ijsblokjes
  • water
  • 2 citroenen (biologisch)
  • 1 stengel rabarber
  • enkele takjes munt

Vul een karaf of tap met water en ijsblokjes. Snij de citroenen in fijne plakjes. Snij de rabarber in lange repen met behulp van een dunschiller en voeg toe. Werk af met enkele takjes munt.

Danish pastry molentjes

‘Danish’ gebakjes zijn wereldberoemd. Een beetje vergelijkbaar met onze ‘koffiekoeken’. Zelf het bladerdeeg voor zo’n koeken maken is heel arbeidsintensief en tijdrovend. Dit is een snelle ‘hack’ met een heel mooi en lekker resultaat!

  • 250 g roomkaas
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 citroen (biologisch)
  • 1 vanillestokje
  • 1 pakje vierkant bladerdeeg (diepvries, ontdooid)
  • frambozenconfituur
  • 1 pakje frambozen
  • 1 ei
  • bloemsuiker
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Rasp de schil van de citroen. Doe de roomkaas in een kom en meng er de vanillesuiker, citroenzeste, het uitgeschraapte merg van de vanillestok en enkele druppels citroensap naar smaak door.
  3. Leg de vierkante stukjes bladerdeeg op het bakpapier. Leg een rond uitsnijvormpje (3 cm doorsnee) in het midden en snij de hoeken diagonaal in tot aan het vormpje.
  4. Bestrijk het midden met frambozenconfituur en lepel daarbovenop de roomkaasmengeling. Schik er enkele frambozen bovenop.
  5. Vouw van elke hoek van het bladerdeeg telkens 1 hoekje naar binnen, zodat je de vorm van een draaimolentje krijgt.
  6. Scheid het ei en klop de eidooier los met een heel klein scheutje water. Bestrijk de bovenkanten van het bladerdeeg met het eigeel.
  7. Zet de bakplaat 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Naked cake

Een prachtige en moderne manier om een taart te versieren. En het goede nieuws is: het is zelfs relatief gemakkelijk! Laat je fantasie en creativiteit volledig los op deze prachtige taart. Het mooiste is als je assymetrisch werkt met de decoratie. Hier word je helemaal ‘hyggelig’ van.

  • 1 hoge ronde biscuits (ingrediënten en recept, zie hieronder)
  • 400 ml slagroom
  • 50 ml vlierbloesemsiroop
  • bessenconfituur
  • aquavit
  • rood fruit en bosvruchten
  • munt, citroenmelisse en/of eetbare bloemetjes
  • materiaal: paletmes, taartkarton, vlaggenslinger (washi-tape, touwtje en satéprikkers), etagère
  1. Voor de biscuit: 200 g suiker, 200 g zelfrijzende bloem, 5 eieren. Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eieren met de suiker op tot een schuimige massa. Zeef de bloem. Voeg in 2-3 keer toe aan de schuimige massa. Spatel het er voorzichtig onder. Pas op dat je het schuim niet te veel plat duwt. Doe het deeg in een beboterde en bebloemde springvorm en trek met een spatel het deeg naar de randen in een opwaartse beweging. Zet 40-45 minuten in de voorverwarmde oven. Ontvorm de biscuit en laat afkoelen op een rooster.
  2. Klop de slagroom op en spatel er beetje bij beetje de vlierbloesemsiroop door.
  3. Snij de biscuit overlangs in twee. Besprenkel de snijkanten met aquavit.
  4. Bestrijk het taartkarton met een klein beetje slagroom en leg er de eerste biscuitbodem op. Bestrijk met bessenconfituur en een laagje slagroom. Leg de bovenste biscuit met de snijkant naar onder.
  5. Bestrijk de zijkanten met de rest van de slagroom en verdeel rondom met een paletmes. Schraap overtollige slagroom weg met een korn (deegschraper). Bestrijk de bovenkant van de taart met slagroom.
  6. Versier de bovenkant van de taart met rood fruit, frisse kruiden en eetbare bloemetjes. Werk af met een vlaggenslinger.

Wil je zelf ook wel eens een Avocado van de Duivel workshop meemaken? Aarzel niet om te contacteren! Ik heb heel wat workshops in mijn repertoire, en werk uiteraard ook – zoals je hier kan zien – op maat!

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.