Dagen zonder vlees vanuit Italië: melanzane parmigiana

Ja hoor, ook dit jaar doe ik weer mee aan Dagen Zonder Vlees, en ik ben niet de enige blijkbaar, fantastisch!

Ik sta hier zes dagen op zeven te koken voor gemiddeld 20 man, en er staat heel wat vlees en vis op het menu, en ja, meestal eten mijn vriend en ik ook gewoon wat er op het menu staat. Het wordt dus een ware uitdaging voor mij! Voor de enkele ‘ambetante’ vegetariër die meestal in de groep zit, zal ik dus mijn beste beentje voorzetten, wat ik anders ook doe hoor (ambetant, gewoon, omdat dat meestal weer een extra pot en pan is om af te wassen).

Maar een vaste waarde op ons menu dit jaar is ‘melanzane parmigiana’: een torentje van gegrilde aubergines met tomaat en mozzarella in de oven, afgetopt met parmezaanse kaas. Steeds een succesnummer, 100% vegetarisch (geen carnivore haan die ernaar kraait!), en nog een klein geheimpje: het is echt supersimpel en geen werk om te maken, aha!

melanzane2
Foto’s @elidesc

Melanzane parmigiana (voor 4 personen, als voorgerecht, als hoofdgerecht best hoeveelheden verdubbelen)

  • 2 grote aubergines, in 12 gelijke plakken gesneden
  • 2 grote tomaten, in 8 gelijke plakjes gesneden
  • 2 bollen buffelmozzarella (we don’t settle for less… weg met Galbani-rubber!), ook in 8 gelijke plakjes gesneden
  • 8 blaadjes basilicum (ge ziet, wij staan hier serieus te tellen als’t voor 20 man is…)
  • 1 brik passata (investeer in een duurdere, ‘t is het waard)
  • 1 handvol pijnboompitten of walnoten
  • blikje zwarte ontpitte olijven
  • gedroogde Italiaanse kruiden
  • handjevol geraspte parmezaanse kaas
  • goede olijfolie om af te werken

Bereiding

Kruid de plakken aubergine met peper en zout, en grill ze zonder enige vetstof in een grillpan (grilltips nodig? vind je in deze blogpost). De laatste 4 plakjes die bovenaan het torentje gaan komen, ‘quadrilleren’ we altijd, het oog wil ook wat!

Neem vier ovenvaste schaaltjes, en doe daar een ‘kwak’ passata in. Kruid met de Italiaanse kruiden. Begin aan het torentje: Eerst een plakje aubergine, dan een schijfje tomaat, mozzarella, blaadje basilicum, een klein beetje passata, en weer aubergine, tomaat, mozzarella, basilicum, passata en het plakje aubergine met ruitjes om af te sluiten. Strooi wat olijfjes en pijnboompitten rondom, top af met geraspte parmezaan en wat olijfolie. Wij steken altijd een tandenstoker in de torentjes, zodat ze mooi recht blijven staan, en halen het er dan weer uit voor het serveren.

Zet 15 min in een oven van 180 graden, of 10 minuutjes onder de grill. Serveer met lekker brood om alle tomatensaus op te soppen.

Plaats een reactie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.