Crocktober: boterzachte Asian style ribbekes

Dit weekend was het tijd voor het tweede Crockpot-experiment. Ik wilde echt al heel lang eens ribbetjes maken. Niet van die knoken waar je het taai vlees van moet trekken met je tanden zoals een caveman. In Vietnam at ik ooit zo’n sappige ribbetjes, dat het vlees letterlijk van de beentjes viel. Dat was dus het doel! Ik volgde dit recept, met handig filmpje erbij. Mission accomplished! Het vlees was zelfs zo zacht, dat ik het nog moeilijk uit de Crockpot kon halen, zonder dat het al uit elkaar viel. Niet zo gemakkelijk, omdat de ribbetjes nog gelakt moesten worden en even de oven in. Ik vermoed dat het was omdat de ribben die ik kocht een stuk kleiner waren als die in het filmpje (het waren zo van die typische spareribs). Maar het resultaat was oh zo lekker. Ik maakte er gebakken rijst bij, een evergreen hier in huis en goede match!

Asian style ribbekes met gebakken rijst

Voor 4 personen

  • 1 kg ribbetjes (niet voorgekookt)
  • 1 el peper
  • 1 el zout
  • 1 el Chinees 5-kruidenpoeder
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 duim gember, geraspt
  • 1 ui, in halve ringen
  • 3 el hoisinsaus
  • 200 ml kippenbouillon
  • 2 kl maïzena
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el sesamzaadjes
  • 1 rode chilipeper
  • 3 lente-uitjes

Gebakken rijst

  • 300 g basmatirijst, gekookt
  • arachideolie
  • sesamolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • ½ courgette, in blokjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 kl Chinees 5-kruidenpoeder
  • 1 kl currypoeder
  • wat sojasaus
  • 1 limoen
  • geroosterde uitjes (jaaaa Bicky-uitjes)
  • 2 eieren

Dep de ribben droog en wrijf ze in met peper, zout en 5-kruidenpoeder en leg ze in de Crockpot. Voeg de ui, gember, knoflook, hoisin en kippenbouillon toe. Schep goed om en zet de Crockpot 5 uur op lage stand. In het originele recept staat 6 uur, maar dat was dus eigenlijk een beetje te lang. Je kan altijd eens testen, en dan eventueel nog iets langer opzetten.


Ze vallen dus letterlijk van het botje

Schep de ribben uit de Crockpot en schik ze op een bakplaat. Zeef en giet het vocht in de Crockpot in een pan. Breng aan de kook en voeg de bruine suiker en sesamzaad toe. Meng de maïzena met een kletske water en voeg toe. Roer goed en laat indikken. Lak de ribbekes met de saus en zet nog 15 minuten in een oven van 180 graden.

Net tijd genoeg om kick-ass gebakken rijst te maken! Verhit een wok en voeg wat arachideolie en enkele druppels sesamolie toe. Voeg de ajuin toe, dan de paprika en dan de courgette (gebruik van groentjes gewoon wat je in huis hebt he). Voeg de kruiden toe, goed roerbakken, en dan de rijst. Laat maar goed bakken op hevig vuur. Kluts de eitjes even los in een kommetje en voeg toe, en roer nog kort om. Niet te lang, zodat het eitje nog wat baveuse blijft. Breng nog wat op smaak met sojasaus en limoensap.

Serveer de rijst met de gelakte ribbekes en werk af met lente-uitjes, chilipepertjes, geroosterde uitjes, koriander, sesamzaad,…

Voorlopig nog niet nagedacht wat ik de volgende keer in de Crockpot ga maken… iemand ideetjes/suggesties?

Gerelateerde Artikels:

Antwerpen’s eerste Happy Hour bij Bar Chine
Bij Lam & Yin, revisit
Crocktober! Pulled pork in de Crockpot

Plaats een reactie