Cafe d’O in Sint-Amands

Het lijkt wel de zomer van de leuke uitnodigingen in de mailbox! Ditmaal in de aanbieding: komen proeven bij restaurant Café d’O in Sint-Amands. Een voor mij nog ‘verborgen parel’ aan de oever van de Schelde. Een knap pand met als grootste troef het terras met indrukwekkend zicht over de rivier. Vroeger huisde er sterrenrestaurant ’t Ebdiep. Twee jaar geleden namen Anniek en Jan het restaurant over en doopten het Café d’O. Na maanden van culinair aftasten trekken ze nu resoluut de kaart van het gastronomische, met een jong en gedreven chefteam: Nils Delvaux, Nicky Cami en Liam Van Assche.

Ik teken in voor de lunch, mijn man mag weer eens mee, Mr. Avocado mag toch niet klagen. Het weer is prachtig (ah ja, het is de nu-al-legendarische-zwoele-zomer-van-2018) en we worden dan ook nog eens hartelijk ontvangen door gastvrouw Anniek. We krijgen meteen een kaart aangeboden met de verschillende aperitiefopties. Een mooie keuzelijst met 3 huiscocktails, cava en champagne, enkele klassiekers, verschillende gin tonics en ook mocktails. Ik kies voor ‘Summer Café d’O’ met Hierbas, ginger ale en limoen, de man een mocktail op basis van lavendel.

Summer d’O met Hierbas, ginger ale en limoen en lavendel mocktail

We mogen vandaag het uitgebreide 5-gangenmenu proeven. Er is de optie om het hoofdgerecht te wisselen door de huisspecialiteit paling in’t groen of gebakken paling, maar we zijn vooral toch heel benieuwd hoe het zomerhert zal smaken. Er zijn trouwens ook nog heel wat à la carte-opties!

Drinks-gewijs trouwens ook verschillende opties: uiteraard aangepaste wijnen, ook in een Bob-versie (of wat mij betreft: lunch-versie) en aangepaste sapjes. Mr. Avocado moet later nog met de trein rijden dus kiest enthousiast voor de sappen.

Weinig keuzestress vandaag en daar verschijnen de aperitiefhapjes al. In een eerste ronde hummus met feta en Spaans gegrild brood, huisgemarineerde groene olijven met tapenade van zwarte olijven en huisgemaakt brood met boter zeezout en  kardemom. De gastronomische vaardigheid van Café d’O wordt bevestigd met de volgende hapjes: scheermesje met crème van wasabi en komkommer, tartaar van haring met een espuma van gin fizz (favoriet!) en panna cotta met erwt, feta, muntolie en gepofte amarant.

Het terras zit trouwens afgeladen vol op een donderdagmiddag, maar toch verschijnen de verschillende gangen in een mooi tempo. De bedienende meisjes weten perfect wat ze je voorschotelen en kunnen ook een puik woordje uitleg bij de verschillende aangepaste wijnen geven.

Daar gaan we met het 5-gangenmenu:

Huisgemaakte pastrami met crème van paprika en zwarte look, gemarineerde courgetterolletjes en gedroogde zwarte olijf. In het glas Élevé Pinot Noir, uiteraard lekker fris, uit de Languedoc-Roussillion. Fruitig met een kruidige afdronk en als sapje pruim en kardemom. Complimenten voor de mooie pairings! Maar meteen ook wat een knaller van een bordje! Die pastrami is werkelijk zalig, en zoals je wel kan vermoeden, huisgemaakt.

Favoriet gerecht en wat een plaatje! Zachte pastrami die op de tong smelt en voor Mr. Avocado is de zwarte look een aangename eerste kennismaking

Vervolgens krijgen we een duo van oesters. Hij is trouwens niet zo’n oesterfan en krijgt een bereiding van avocado met dezelfde elementen als bij de oesters. Enerzijds een gepekelde oester, op het andere bordje een rauwe oester. Tijdens de uitleg is het een beetje moeilijk volgen welke garnituur nu juist bij welke oester komt, maar dat maakt niet zo uit, de smaken komen samen in een mooie balans: bergamot, zuring, avocado, gemarineerde sjalot, rammenas en zwarte sesam. Daarbij een komkommersapje en een glas Chenin blanc Château de Fesles Côteaux du Layon 2014 uit de Loire, fruitig en ietwat zoetig, dat kan wel bij de zilte oesters.

Gamba’s gegrild op de Green Egg met Griekse pasta, pesto van basilicum en pindacrunch. Gang 3 blijft minder nazinderen, maar dat kan niet zo’n kwaad, ik zou anders geen blijf meer weten met mijn superlatieven. De Spaanse Rueda Sanz Clásico is wel weer een mooie match. Niet-alcoholisch is dat een sapje met dadel en granaatappel.

De aangepaste sapjes zijn zeker een aanrader!

Gamba – Griekse pasta – basilicumpesto – pindacrunch

Als laatste hartige gerecht het zomerhert met jonge wortel, prei op de Green Egg, een blini (doet me wel eerder aan een pomme dauphine denken) en een sausje met tijm en honing. Daarbij een rode uit Montepulciano d’Abruzzo Fonte Vecchia di Berardino. Een volle wijn met rood fruit en voor meneer een sapje op basis van dennennaalden dat het wonderwel goed doet bij het zomerhert.

Zomerhert – jonge wortel – prei – honing

Bij het dessert zijn er ook nog verschillende alcoholische opties, maar zelfs met mijn Bob-porties hoeft dat even niet meer voor mij, en kies ik voor een mocktail op basis van vlierbes. Complimenten ook voor de telkens mooie aangepaste glazen van de drankjes. In het dessertbord verschillende bereidingen van aardbei, plattekaas en een jus van aardbei en hibiscus. Fris en fruitig!

Vlierbes mocktail

Aardbei – Hibiscus – Plattekaas

De mignardises, huisgemaakt en overheerlijk (Spekje op basis van mango – amandelgebakje crème van perzik – citroentaartje) bevestigen nog maar eens wat een topadres Café d’O is! Hier kom ik snel terug! Lang wachten hoeft niet, want elke maand is er een nieuw menu.

Bedankt Café d’O en Supermoon voor de uitnodiging.

Café d’O
E. Verhaerenstraat 14a
Sint-Amands

4 Reacties

  1. Els

    Ohh *kwijl*, superlekker daar! Wij trakteerden daar vorig jaar mijn vrienden voor mijn verjaardag. Ze praten er nog over 🙂

  2. Maria De Grande

    Iets voor een verjaardagsdineetje?

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.