Bijgerecht: salade met mango, feta en citroen-honing dressing

Het is Week van de Bij! Dat de bijenpopulatie slinkt en dat dat problematisch is, dat hoef ik je waarschijnlijk niet meer te vertellen… Maar goed dus dat er jaarlijks nog eens wat extra aandacht aan gegeven wordt. Want je hoeft geen imker te worden om de bijtjes te redden.

Er zijn heel wat andere zaken die je kan doen om je tuin ‘bijvriendelijk’ te maken.

Ik kreeg er een heel informatie – en proefpakket over van Meli.

Wat kan je nu zelf gemakkelijk doen?

  • Een tuin of terras met véél bloemen. Ik heb in mijn tuin heel veel rozen, en overdag ‘gonst’ het hier letterlijk van de bedrijvigheid. Vooral hommels, maar dat is ook goed he!
  • Gebruik geen insecticiden
  • Hang een insectenhotel op
  • Ook buiten je eigen tuin kan je iets doen. Beetje ‘guerilla gardening’ in perkjes in de buurt bijvoorbeeld

In het pakket zaten ook enkele groenten en fruit in, die er gewoon niet zouden zijn zonder bijen (en andere ‘bestuivende’ insecten), zoals appels, courgette, mango, paprika,… Als ‘ode aan de bij’, heb ik er een ‘bijgerecht’ mee gemaakt. Flauw woordmopje, maar ook bijvoorbeeld (sorry, het is sterker dan mezelf) een ideaal bijgerechtje op een barbecue, picknick of als lunch. Die combinatie van hartige groenten, zoute feta, zoete mango en zoet-zure dressing met honing, waar je ook de courgette en ui in marineert… heerlijk en lekker zomers!

Bijgerecht: salade met mango, feta en citroen-honing dressing
Bijgerecht voor 2-4 personen

  • 1 rode paprika
  • Een handvol kerstomaatjes
  • 2 mini komkommers of 1 grote
  • 1 sjalot
  • ½ mango
  • 1 courgette
  • 200 gr feta
  • Een handvol basilicumblaadjes
  • Een handvol pijnboompitten
  • 2 biologische citroenen (TIP: ik hou van een hele zure dressing bij dit gerecht, wil je het wat minder scherp, gebruik dan maar het sap van 1 citroen)
  • 4 kl honing
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • Peper en zout
  1. Maak eerst de dressing: was en rasp de citroenschil. Doe in een kom. Pers het sap uit en voeg toe. Meng er de honing door. Meng er de olijfolie door. Kruid met peper en zout.
  2. Snij de courgette in kleine blokjes. Snij de sjalot in fijne ringen. Doe in de kom met de dressing, schep goed om en laat even marineren.
  3. Rooster de pijnboompitten in een antikleefpan tot ze lichtjes verkleuren.
  4. Snij de paprika in reepjes. Snij de kerstomaten in kwartjes. Snij de komkommer in plakjes. Schil en snij de mango in blokjes. Doe allemaal samen in een grote schaal. Voeg ook de gemarineerde groenten en de dressing toe. Schep door mekaar.
  5. Snij de feta in blokjes en leg bij de groenten. Snij de basilicum in fijne reepjes. Kruid met peper en serveer.

1 Reactie

  1. Suzanne

    Bedankt voor dit recept! Het ziet er wel erg heerlijk uit! Is er een alternatief voor olijf olie die ik zou kunnen gebruiken voor dit recept?

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.