2 keer asperges à la Flamande met daslook voor de prijs van één

Vorige week heb ik weer een daslook vangstje gedaan. Kinderlijk blij ben ik met deze natuurvondsten. Een echte voorjaarstraktatie. En zo kwam ik op het idee om daslook te combineren met die andere Belgische lentetoppers: witte asperges! En als er nu één ding in de überklassieke bereiding asperges à la Flamande is, dat ik niet zo graag heb, is het die krulpeterselie. Dat kriebelt zowat in de keel hè? Awel, ik verving die door wat fijngesneden daslook, wat een smaakupgrade!

En zo geschiedde dus. Dat werd een heerlijk lunchke. We aten die middag ook al een restje op, dus een grote portie asperges was niet nodig, waardoor we nog wel wat asperges over hadden. En natuurlijk ook het kookvocht van de asperges. Zo kwam ik op het idee om risotto met asperges à la Flamande te maken. Met wat advies van Myriam van Hap & Tap maakte ik ook nog daslookolie voor erbij. Ik had ergens gelezen dat je daslookolie kan maken door de blaadjes in olie te leggen, maar deze methode zal ervoor zorgen dat je olie véél intenser van smaak wordt en een prachtig groene kleur krijgt. De gemixte olie zeef je in een neteldoek, daarin blijft de pulp van de daslook achter. En wat blijkt? Die kan je perfect gebruiken om nog daslookpesto van te maken! Het recept daarvoor vind je hier.

Dus voilà, 2 geweldig lekkere gerechten voor de prijs van één!

Asperges à la Flamande met daslook

Voor 2 personen

  • 500 à 750 gr witte asperges
  • 3 eieren
  • 3 el boter
  • 3-tal blaadjes daslook
  • Peper en zout
  1. Schil de asperges en verwijder de harde uiteinden. Hou de schillen bij. Breng een pot gezouten water aan de kook. TIP: Ik gebruik zo’n pastakoker pan met vergiet. De aspergeschillen leg ik dan onder het vergiet. Zo geven ze hun smaak af, maar kleven ze niet rond de asperges. Vul de pot met water en leg er de asperges bij en een flinke snuf zout. Breng aan de kook. Als het water kookt, draai je het vuur uit en laat je de asperges er een tiental minuten inliggen.
  2. Kook ondertussen de eieren 7 minuten. Pel ze en hak fijn. Snij de daslook fijn.
  3. Smelt de boter in een steelpan, haal van het vuur en voeg de eieren en de daslook toe. Kruid royaal met peper en zout.
  4. Controleer of de asperges gaar zijn. Schep ze uit het kookvocht en laat even uitlekken. Hou een vijftal asperges en 2 el eiersaus apart voor de risotto.
  5. Schik de asperges op borden en schep er het eiersausje over.

Daslookolie

daslookolie en daslookpesto

Voor dit recept heb je best een keukenrobot die ook kan opwarmen in huis, bijv. Thermomix of de geweldige Magimix Cook Expert, die ik zelf heb. Dan is het echt héél gemakkelijk. De temperatuur mag niet boven de 70 graden gaan, dus als je de keukenrobot niet hebt, heb je wel een thermometer nodig. Twee versies dus van het recept. Deze methode kan je trouwens gebruiken om van alle kruiden olie te maken!

  • 300 ml neutrale olie, bijv. druivenpitolie, zonnebloemolie,…
  • Een flinke bussel daslook
  • Materiaal: neteldoek en trechter (en thermometer)

Methode 1, met thermische keukenrobot

Hak de daslook heel grof. Doe in de keukenrobot en schenk er de olie bij. Laat 5 minuten ‘sauteren’ op 70 graden, zodat de olie op temperatuur komt. Zet dan de keukenrobot op hogere mix-snelheid en laat 10 minuten op 70 graden mixen. Op het einde heb ik de keukenrobot nog 1 minuut op maximumsnelheid gezet, om de daslook zo fijn mogelijk te mixen.

Doe een neteldoek in een trechter en schenk er de olie door. Laat goed uitlekken. Bewaar de daslookolie in de koelkast (bijv. in een spuitflesje) en haal een half uur voordat je ze nodig hebt, uit de koelkast.

Methode 2, op het vuur met thermometer

Hak de daslook grof. Doe de olie in een steelpannetje op het vuur en doe de daslook erbij. Roer constant met een garde, om de temperatuur onder controle te houden en ervoor te zorgen dat de daslook niet aan het pannetje kleeft. Controleer de temperatuur, want let op, dit kan heel snel gaan. De temperatuur met niet boven de 70 graden gaan. Roer ongeveer 10 minuten. Laat even afkoelen en mix de olie dan voorzichtig met een staafmixer of in een blender. Doe een neteldoek in een trechter en schenk er de olie door. Laat goed uitlekken. Bewaar de daslookolie in de koelkast (bijv. in een spuitflesje) en haal een half uur voordat je ze nodig hebt, uit de koelkast.

Risotto asperges à la flamande met daslookolie

Risotto asperges à la flamande met daslookolie
  • 150 gr risottorijst
  • 100 ml witte wijn of vermouth
  • 2 witte uien
  • 1 teentje knoflook
  • Het kookvocht van de asperges (de bouillon)
  • 5-tal gekookte asperges
  • 2 el gehakt ei met boter
  • 50 gr parmezaan
  • Daslookolie
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  1. Snij de ui fijn en pers de knoflook. Verhit 1 el olijfolie in een kookpot en stoof de fijngesneden ui, en de knoflook zachtjes een tiental minuten.
  2. Verhoog het vuur en voeg de risottorijst bij de ui. Laat 1 minuut bakken en voeg dan de witte wijn toe. Schep regelmatig om tot de wijn helemaal verdampt is.
  3. Verlaag het vuur opnieuw en voeg een soeplepel van de bouillon toe. Roer goed en voeg een volgende soeplepel bouillon toe als bijna al het vocht verdampt is. Blijf bouillon toevoegen tot alle bouillon opgenomen is. Blijf heel regelmatig maar voorzichtig roeren. Kruid goed met peper en zout.
  4. Snij de asperges in kleine stukjes. Hou de kopjes apart. Warm de eiersaus voorzichtjes op in de microgolfoven of een steelpannetje.
  5. Als de risotto gaar is, roer je er de asperges door. Haal van het vuur. Rasp er de parmezaan over. Zet een deksel op de pot en laat 2 minuten rusten. Roer nog eens goed door en serveer. Werk af met de eiersaus, daslookolie, aspergepunten en eetbare bloemetjes. Ik gebruikte bieslookbloemetjes (daslookbloemetjes zouden nog beter zijn, maar die zijn ondertussen uitgebloeid)

Smakelijk!

Plaats een reactie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.